Oreos csavart kalács 

Dobjuk fel idén a hagyományos húsvéti kalácsot, és próbáljunk ki egy őrületes párosítást! Szerintem a vanília és az Oreo nagyon passzolnak és mennyei pályára emelik a kalácstésztát.

Szerző: Kapusi Gerti

Ezután már csak a megszokott fonott formán kell egyet csavarnunk, szó szerint! Engem teljesen levett a lábamról ez a fekete-fehér kalács. Annyira finom a lágy kalácstészta, ahogy felsejlik belőle az Oreos krém, hmmmmm. Azt nem mondom, hogy ezt tálaljuk a tormás sonka mellé, mert az már több, mint gourmet üzemmód, de reggelire egy pohár hideg tejjel, desszertnek, uzsonnának, vagy bármi másnak tökéletes!

 

Hozzávalók az Oreos kalácshoz (két kisebb, vagy egy nagyobb kalácskoszorúhoz):

450 g finomliszt

1 tasak instant élesztő

30 g cukor

1 zacskó vanillincukor

1 tojás (szobahőmérsékletű)

1 dl langyos tej

0,5 dl langyos tejszín

30 g langyos vaj (kicsit meg kell olvasztani, ha a hűtőből vesszük ki)

1 csipet só

Töltelékhez:

100 g Oreo keksz darálva

kb. 80 g langyos, kenhető vaj

2 zacskó vanillincukor

Tetejére:

1 tojás és egy kis tejszín a lekenéshez

Elkészítése:

Oreos Kalacs Gerti1Tudjátok, én az egyszerűség híve vagyok, ezért most is a legegyszerűbb, géppel dagasztásos módszert választottam. Egyszer már bejött, életem első kalácsánál.

  1. A tészta összes hozzávalóját bedobjuk a keverőtálba, és a dagasztókar segítségével, összegyúrjuk. Amikor már összeálltak a hozzávalók, kb. 3 percig érdemes még járatni a gépet. Az a lényeg, hogy szép fényes legyen a tészta, és ne látszódjon már benne csomó..
  2. Ezután egy kiolajozott tálba tesszük a tésztát, folpackkal letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk kb. 1,5 órát. A kétszeresére kel meg a tészta.
  3. Ebből a mennyiségből készíthetünk egy nagy koszorút, amit egy 28-30 cm-es formába hajtogathatunk bele, vagy készíthetünk két kisebbet, amit egy-egy kis kuglófformába hajtunk. A tésztát attól függően, hogy egy nagyot, vagy két kisebb kalácskoszorút szeretnénk, egy vagy két téglalappá nyújtjuk ki, lisztezett felületen.
  4. A szobahőmérsékletű, kenhető vajjal bőven megkenjük a tészta minden részét, majd megszórjuk a vanillincukorral, és a kekszmorzsával. (A kekszeket most darálhatjuk egyben.)
  5. A tésztát a hosszanti oldalánál fogva szorosan feltekerjük. A tekercset középen elfelezzük, majd a két kisebb tekercset hosszában is félbevágjuk. Ilyenkor kieshet egy kis töltelék belőle, de nem gond, majd visszapakoljuk a tetejére.
  6. A két kis féltekercset először egymással csavarjuk össze, majd a két összecsavart felet is egymással. Így kapjuk ezt a szép tekergőző mintát a kalács belsejében, és így fog szépen kikandikálni néhol a töltelék.
  7. A megcsavart kalácsokat a kivajazott formába tesszük, lekenjük a tejszínes tojással, lefedjük folpackkal és ismét irány valami meleg hely, hogy másodszorra is meg tudjon kelni. Kb. egy órát hagyjuk kelni, majd előmelegített, 175 fokos sütőben kb. 40-55 percig sütjük. A sütési idő attól is függ, hogy nagyobb vagy kisebb kalácsokat készítettünk. Ha nagyon sülne a teteje, terítsük le egy alufóliával.

Ennyi volt, máris egy finoman illatozó kalács van az asztalunkon, amit mi csináltunk, saját kezűleg. Semmi mirelit, semmi előkészített tészta, csak a házi, friss tészta. Jó sütögetést mindenkinek, merjetek kelt tésztát készíteni, mert tényleg nem olyan nagy show, nem kell tőle félni!