Miért vagyunk kevésbé éhesek, ha meleg van? Itt a magyarázat!

Sülnek a finomságok a grillen, roskadozik az asztal – ez valójában egy jó kis nyári este. Mi mégsem tudunk enni. De miért csökken az étvágyunk 30 fok felett? Erre kerestünk a választ.

Szerző: WK

Inkább a medencében hűsölünk, mint a vacsoraasztalnál szedjünk tele újra a tányérunkat nyáron, igaz? Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért vagyunk kevésbé éhesek a melegben. Lehet, hogy a salátákat és a hűsítő italokat még megkívánjuk, de naplemente előtt a frissen grillezett ételekre gondolni sem akarunk.

Energiaszükségletünk a külső hőmérséklettől függ

Különféle tanulmányok kimutatták, hogy energiafogyasztásunk a külső hőmérséklettől függ – és ezen nem is tudunk változtatni. A délebbi országokban az emberek körülbelül 10 százalékkal kevesebbet esznek naponta, mint az északon élők.

Ennek oka a testhőmérséklet. Annak érdekében, hogy állandóan 37 fok körül maradjon ez az érték, a szervezetünknek nagy erőfeszítéseket kell tennie – főként télen. Ez kalóriákban mutatkozik meg, vagyis éhesek leszünk. Nyáron, amikor a kinti hőmérséklet majdnem annyi, mint a testhőmérsékletünk, a szervezetünknek logikusan kevesebb a dolga. Mivel nem használ fel annyi energiát arra, hogy fűtse a testet, nem is vágyja a kalóriát a szervezet.

Nyáron jobbak a hideg ételek 

Bár nem vágyunk ötfogásos menüre a forró nyári napokon, természetesen nem nélkülözhetjük teljesen az ételeket, de figyelni kell arra, hogy ne nehezítsen el, amit elfogyasztunk. Nem véletlenül téli étel a töltött káposzta vagy a pörkölt.

Sport nélkül is lehet fogyni, csak tervezni kell a táplálkozást! Segítünk!

A nyári fittség és lendület érdekében hideg, könnyen emészthető ételeket fogyasszunk, ez lehet egy hidratáló görögdinnye, rántotta, fagylalt vagy saláta. És figyeljünk az elegendő folyadék elfogyasztására is!