Ez egy nagyon finom, puha, mandulás süti lesz, de az izgalmak itt nem érnek véget! Az igazi meglepetés akkor jön, amikor felvágjuk a sütit! Kívülről pedig addig megyünk el a díszítésben, amit még a mi (és a megajándékozottunk) gyomra elbír a giccsskálán.
Szerző: Kapusi Gerti
Azt nem mondom, hogy ez lesz a leggyorsabb, utolsó pillanatban is összedobható Valentin-napi ajándék, de megéri rászánni az időt!
Kapusi Gerti, Sütit akarok!
A süti belsejéből előbukkanó szivecske piskótáját a legjobb előző nap megsütni és szépen kihűteni. Aztán kiszúrjuk a szivecskéket belőle, bekeverjük a világos piskótatésztát, megsütjük a szívalagutas sütit, és ha az is kihűlt jöhet a mázazás és díszítés. De kezdők is bátran nekiállhatnak, mert a tészták bekeverése tényleg gyerekjáték, és a krémsajtdíszítésre se mondanám, hogy különösebb kézügyességet igényel. Szóval kössük föl a piros kötényünket, kapcsoljunk valami romantikus zenét és sütésre fel!
Hozzávalók
(egy normál gyümölcskenyérformához)
A piros piskótához:
60 g vaj
3 db tojás
150 g kristálycukor
125 g liszt
1 púpos evőkanál kakópor
piros ételfesték – por vagy gél
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk a robotgéppel. A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. A vajas masszához adjuk a lisztet és a kakóport (ez azért kell, hogy tényleg mély piros legyen és ne rózsaszín a piksótánk), majd belekeverjük az ételfestéket. Spatulával beleforgatjuk a tojáshabot, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük a tésztát. 170 fokon, kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe. Ugyanazt a formát használjuk mindkét piskótához, mert így ugyanolyan hosszú szivecskéink lesznek, mint a kész süti.
A világos piskótához:
175 g vaj
3 db tojás
1 zacskó vaníliás cukor
175 g kristálycukor
1 ek. mandulaaroma (színtelen)
3 evőkanál tej
80 g darált mandula vagy mandulaliszt
140 g liszt
fél zacskó sütőpor
Ehhez a mandulás tésztához először kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral. Majd hozzáadjuk az egész tojásokat egyesével, és jöhet a mandulaaroma is. Belekeverjük a mandulalisztet és a többi száraz hozzávalót. Ha nagyon sűrűnek érezzük, pár evőkanál tejjel lehet lazítani.
Összeállítás
A piros piskótát 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, majd a közepükből kiszúrunk sziveket. (A maradék piskótát daráljuk le és csináljunk belőle cake popot) Ha vékonyabb szeletekre vágnánk, akkor túl sok kis szívünk lenne és nehéz lenne a világos tésztába illeszteni úgy, hogy ne csorogjon közéjük a világos tészta.
A formát ismét kibéleljük sütőpapírral, és belekenjük a világos tészta felét. A sziveket egymás mellé állítjuk, ügyesen összefogjuk őket és a fehér masszába állítjuk a szívsort. Befedjük a maradék fehér masszával és mehet is a sütőbe. 170 fokon sütjük, ugyanúgy kb. 30 percig. Ha tűpróbázunk, akkor a süti szélén, oldalán, hiszen belül a szivek biztosan megsültek már!
Díszítés előtt hagyjuk kihűlni. Kenhetjük csak a süti tetejét is a krémmel, de beboríthatjuk az oldalát is. Ha színezni szeretnénk a krémet, akkor gélfestéket javaslok. Engedjük szabadjára a rózsaszín-piros-pink fantáziánkat!
200 gramm krémsajtot vagy mascarponét kikeverünk 100 gramm puha vajjal, majd porcukrot adagolunk hozzá. Kóstolgassuk – legjobb rész 😀 -, ízlés szerint édesítjük.
Ha márványos díszítést szeretnénk, akkor háromfele szedjük a krémet és színezzük: fehér, halvány rózsaszín, pink. Ezekből kis kupacokat teszünk a süti tetejére majd egy kenőkéssel vagy kiskanállal összemárványozzuk őket! Szórhatunk még rá cukorkákat, hogy fokozzuk a hatást!