Bár padlizsánt a legtöbben nyáron fogyasztanak, a téli hidegben is nagyon jólesik, pláne ebben a formában – átmelegíti a testet, lelket. Ráadásul egy kis nyarat is idéz füstös ízével. Íme, egy gyorsan elkészíthető recept!
Szerző: WK
HOZZÁVALÓK:
- 3 padlizsán
- 1 nagyobb fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olaj
- 1 púpozott teáskanál garam masala
- 1 púpozott teáskanál sárga curry
- 1 tk. kurkuma
- 1 csipet kömény
- Chili pehely vagy friss chili – ízlés szerint
- 1 konzerv aprított paradicsom (400 g)
- 1 tk. cukor
- Só
- 2 tk. kesudió vaj
- 4 evőkanál joghurt a díszítéshez
- Egy kis csokor vágott koriander vagy petrezselyem a szóráshoz
Tipp: A kesudióvaj adja a szósz krémességét és enyhén diós jellegét. Megvásárolhatod boltban is, vagy áztass be egy csomag kesudiót forró vízbe, majd kevés folyadékkal pürésítsd, hogy sima pasztát kapj.
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt grill funkcióval a legmagasabb fokozatra.
A padlizsánt mosd meg, a végeit vágd le, majd hosszában vágd félbe, a bőrét villával többször szurkáld meg.
Olajjal kikent tepsire fektetjük héjával felfelé és kb. 10-15 perc alatt megsütjük. Figyeld folyamatosan, és ha szükséges, csökkentsd vagy hosszabbítsd meg a főzési időt. A héjának sötétnek, a belsejének pedig nagyon puhának kell lennie. Ha kész, hagyd kihűlni.
Közben pucoljuk meg a hagymát és a fokhagymát, vágjuk apróra. Egy nagy serpenyőben olajon pirítsuk le, majd adjuk hozzá a fűszereket és pirítsuk tovább, amíg a hagyma megpuhul, a fűszerek pedig illatosak nem lesznek. Ezután adjuk hozzá az aprított paradicsomot. Ízesítsük cukorral és sóval, forraljuk fel. Keverjük hozzá a két nagy teáskanál kesudióvajat, és adjunk hozzá körülbelül 150 ml vizet, hogy a szósz ne legyen túl sűrű.
A kihűlt padlizsán belsejét kaparjuk ki a héjából, ha szükséges, a rostokat falatnyi darabokra vágjuk össze és forgassuk bele a paradicsomszószba. Ízesítsük újra sóval, chilivel és curryvel.
Rizzsel vagy tetszés szerinti körettel tálaljuk. A naan kenyér mindig jó választás mellé! Díszítsük a joghurttal és egy kis korianderrel vagy petrezselyemmel.
Ha érdekel egy gyorsan elkészíthető, vendégváró süti, kattints!