Fogyjunk leptinnel! Ezek az ételek olvasztják le a kilókat!

A leptin az a hormon, amely fontos szerepet játszik a súly és az étvágy szabályozásában. A „jóllakottság hormonjának” is nevezik.  A test zsírsejtjei termelik, és jeleket küld az agyba, hogy mennyire van tele a testünk és mennyi energia áll rendelkezésre.

Szerző: WK

Magas leptinszint = jó anyagcsere

A leptin egyik fő funkciója az étvágy csökkentése és az anyagcsere fokozása. Amikor a leptinszint magas, az agy jelet kap, hogy a test telített és elegendő ételt fogyasztott már. Az agy pedig jelzi a testnek, hogy már tele van, és nincs szüksége több ételre. Ez azonnal aktiválja az anyagcsere folyamatait, ami segít a fogyásban és a normál testsúly fenntartásában – írja a woman.bg.

Miért van sok embernek problémája a leptin szabályozásával a szervezetben?

Mert bizonyos ételek fogyasztásakor a leptin szintje megemelkedik ugyan, de az agy kevésbé érzékeny ezekre a jelekre. Ezt az állapotot leptinrezisztenciának nevezik, és az éhségérzet fokozásához, és ezáltal a zsír felhalmozódásához vezet a szervezetben. Ez az érzéketlenség ugyanúgy alakul ki, mint az inzulinrezisztencia – a nagy mennyiségű cukrot tartalmazó, de alacsony fehérje- és rosttartalmú, magas kalóriatartalmú élelmiszerek fogyasztása révén.

Ezért hízunk hasra!

Szerencsére vannak olyan ételek, amelyek javíthatják az agy leptinérzékenységét, és ennek megfelelően szabályozhatják az étvágyat.

Halak

Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak (például pisztráng, ponty, harcsa, tonhal, sügér, makréla, szardínia, lazac) segítenek növelni az agy érzékenységét a jóllakottsággal kapcsolatban és javítják a leptin receptorait.

Magas rosttartalmú zöldségek

Az olyan zöldségek, mint a spenót, a brokkoli és a kelbimbó rostokban gazdagok, amelyek hatékonyan csökkentik az étvágyat és segít a leptin jobb felszívódását.

Tojás

A tojás kiváló fehérjeforrás, ami fontos a telítettség érzéséhez és az étvágy szabályozásához. D-vitamint is tartalmaz, ez javíthatja a leptinérzékenységet.

Magvak1Dió és magvak

A nyers diófélék, például a dió, a mogyoró, a mandula, a kesudió, valamint a magvak, például a chia és a lenmag, egészséges zsírokban, fehérjében és rostokban gazdagok, amelyek szintén segítenek.

Citrusok

A grapefruit és a narancs C-vitamin és rostforrás, amely segíti a telítettségérzést, és aktívan részt vesz a leptinszint szabályozásában a szervezetben.

Alma

Az alma nagyszerű rostforrás, ami segít abban, hogy jóllatkottnak érezzük magunkat. Antioxidánsokban gazdag, ami jót tesz a szívnek és a testnek is.  A fenti ételek nemcsak javítják az agy érzékenységét a leptinre, hanem más egészségügyi előnyöket is kínálnak, mint például a gyulladás csökkentése, a szív- és érrendszeri funkciók javítása és a megfelelő testsúly fenntartása.