Ezeket a vitaminokat szedd, hogy erős legyen a hajad!

A vitaminhiányhoz több dolog is hozzájárul: a kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a magas tápanyagigény vagy bizonyos betegségek. Márpedig a vitaminok segítik a hajnövekedést, és fordítva, a vitaminhiány hajhullást okozhat.  

Szerző: WK

Tények:
  • A hajnövekedés szempontjából fontos vitaminok: A, B, C, D, E vitaminok
  • Fontos nyomelemek: vas, réz, cink, szelén
  • A vitaminok részt vesznek a haj növekedésének és szerkezetének szabályozásában
  • A vitamin- és tápanyaghiány hajhulláshoz, vékony, törékeny vagy fénytelen hajhoz vezet
  • A vitaminhiányt vérvétellel lehet kimutatni

Stressz, fertőzések, gyógyszerek mellékhatásai, vashiány, hormonális egyensúly hiánya vagy anyagcserezavarok is okozhatják a haj elvékonyodását, roncsolódását vagy kihullását.

Foltos hajhullás esetén autoimmun betegség vagy androgén alopecia állhat a háttérben.

Kik vannak különösen veszélyeztetve?

A vitaminhiány a csökkent vitaminbevitel, az elégtelen felszívódás vagy a megnövekedett szükséglet miatt lép fel. De kiket érint leginkább?

  • Különösen veszélyeztetettek például a terhes nők vagy a sportolók, mivel nekik fokozott vitaminigényük van.
  • A gyomor-bél traktus bizonyos betegségei csökkenthetik a vitaminok felszívódását a szervezetben.
  • Az a tény, hogy az étrend nem biztosít elegendő vitamint a szervezet számára, különösen gyakori a vegetáriánusok vagy vegánok, valamint az olyan táplálkozási zavarokban szenvedő betegeknél, mint az anorexia vagy a bulimia.
A haj alkotórészei

A vitaminok azért fontosak a hajnövekedéshez, mert a haj anyagának alkotórészei, vagy részt vesznek a hajnövekedés szabályozásában .

  • A biotin felelős a legfontosabb tépanyag, a keratin képződéséért.
  • Az A- vitamin fontos a zsírszintézishez a hajhagymákban.
  • A C-vitamin biztosítja, hogy a vas könnyen felszívódjon a szervezetben
  • A vas fontos a vörösvértestek képződésében, amelyek viszont fontos tápanyagokat szállítanak a hajhagymákhoz.

A túl kevés vitaminbevitel a hajhullás mellett általában egyéb hiánytünetekhez is vezet. E tünetek közül több együttesen erősítheti a vitaminhiány gyanúját.

A-vitamin

Élelmiszer: Az A-vitamin főleg a sárgarépában, tejtermékekben, paradicsomban vagy paprikában található. Hogy a szervezetben különösen jól felszívódjon, ezeket az ételeket érdemes zsírral együtt fogyasztani.

Hatása:

  • Az A-vitamin elősegíti a zsírszintézist a hajhagymákban, és fontos a faggyútermelésben .
  • Ennek eredményeként segít megőrizni a haj rugalmasságát és megóvni a kiszáradástól.

Haj2B-vitamin

A B-vitamin nyolc különböző vitamin komplexét tartalmazza.

Élelmiszer: Főleg húsban és halban, diófélékben és hüvelyesekben, gabonafélékben vagy teljes kiőrlésű termékekben találhatóak meg.

Hatása:

  • Mivel számtalan pozitív hatása van, a haj legfontosabb vitaminja. Ennek hiányában a haj törékennyé válik, de ki is hullhat
  • A B3, B5 és B6 vitaminok fontos anyagcsere-folyamatokat szabályoznak a haj gyökerében. Biztosítják a megfelelő faggyútermelést, erősítik a hajat és ellensúlyozzák a fejbőr gyulladását .
  • A B5-vitamin erősebbé és könnyebben fésülhetővé teszi a hajat. A B7-vitamin biotin néven is ismert, és fényes hajat biztosít, megakadályozza a hajvégek töredezését és a hajgyökerek gyulladását. A B9-vitamin – ismertebb nevén folsav, -biztosítja az egészséges hajnövekedést azáltal, hogy támogatja a hajgyökereknél a sejtosztódást.

C-vitamin

Élelmiszer: A C-vitamin főként gyümölcsökben és zöldségekben található, például citromban, narancsban, paprikában és brokkoliban.

Hatása:

  • Biztosítja a megfelelő vérkeringést a fejbőrben.
  • Növeli a vas megfelelő feldolgozását, ami azért fontos, mert a vashiány a hajhullás gyakori oka.

D-vitamin

Élelmiszer: A szervezet nem képes önmagában is előállítani D-vitamint, csak elegendő mennyiségű napsugárzással gyűjthetünk belőle.

Hatása:

  • Mivel a D-vitamin fontos a hajciklushoz, hiánya a növekedési fázis lerövidítése révén fokozott hajhulláshoz vezethet.

E-vitamin

Élelmiszer: Az E-vitamin főleg a paradicsomban, a málnában és a káposztában található.

Hatása:

  • Antioxidánsok termelésével védi a hajat és a fejbőrt a szabad gyökök, és ezáltal a gyulladások ellen
  • Ez megvédi a hajat a napsugárzás hatásaitól, és lehetővé teszi, hogy egészségesen és erősen nővekedjen. Az E-vitamin serkenti a fejbőr ereinek működését is .

Fehérjék

  • A fehérjék fontosak a haj fejlődésében és szerkezetének megőrzésében. Biztosítják, hogy a haj erős és kevésbé érzékeny legyen a mechanikai – például hajszárítás, sütés – igénybevételre.
  • A fehérje hiánya – különösen a prolin és a lizin aminosavak – összefüggésbe hozható a haj elvékonyodásával

Zsírsavak

  • Szintén fontosak a zsírsavak, amelyek a sejtmembránok és a bőr által kiválasztott faggyú termelését támogatják
  • A faggyú megőrzi a haj rugalmasságát és védi a külső káros hatásoktól. Az esszenciális zsírsavak, mint például az omega-3 és omega-6, valamint a Q10 koenzim különösen fontosak a haj egészségnek megőrzésében

Nyomelemek

  • Több mint 100 enzim fontos összetevőjeként a cink egy fontos nyomelem. Hiánya megváltoztathatja a haj szerkezetét és hajhullást okozhat. Feltételezik, hogy a cinkhiány is okozhatja a foltos hajhullást
  • réz hiánya befolyásolhatja a hajhagymák munkáját és elősegítheti a hajhullást.
  • A szelén az egészséges hajnövekedés szempontjából fontos.

Ásványok

Az ásványi anyagok, például a kalcium és a magnézium fontosak a haj növekedéséhez.

Szuperfood a hajra

  • Homoktövis: Mindössze 50 milliliter homoktövislé fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét, emellett gazdag A-provitaminban, számos B-vitaminban és E-vitaminban.
  • Kiváló minőségű olajok: repceolaj, napraforgóolaj, pórsáfrányolaj vagy búzacsíraolaj nemcsak sok E-vitamint, hanem rengeteg többszörösen telítetlen omega-3 és omega-6 zsírsavat, valamint egyszeresen telítetlen zsírsavat is tartalmaz.
  • Brokkoli: A zöld virágok C-vitamint, folsavat és B5-vitamint, valamint K-vitamint is tartalmaznak, amely fontos a véralvadáshoz
  • Kelkáposzta: A kelkáposzta az egyik legtáplálóbb káposztafajta. A-, C-, E- és K-vitamint, valamint számos B-vitamint tartalmaz.
  • Teljes kiőrlésű gabonák: A búzacsíra és a gabona külső rétegei B-vitaminban és E-vitaminban gazdagok
A vitaminhiány tipikus tünetei

Ide tartoznak az olyan általános tünetek, mint a fáradtság, kimerültség, koncentrációs problémák vagy bőrelváltozások.

  • Az A – vitamin hiánya például homályos látást vagy szemszárazságot okozhat.
  • A túl kevés B1-vitamin keringési problémákat okozhat.
  • Túl kevés B6 étvágytalansághoz, depresszióhoz vagy pattanásokhoz vezethet.
  • C-vitamin hiánya ízületi fájdalmat vagy fogászati ​​problémákat okozhat.
  • A túl kevés D-vitamin gyengíti az izmokat és a csontokat, és fokozza a feszültséget.
  • Az E-vitamin hiánya ronthatja a koncentrációt és a koordinációt.