Extra csokis, céklás brownie

Ismét egy klasszikust hoztam, egészségesebb, vegán, mentes verzióját hoztam nektek.

Szerző: Bertalan Szabina

A brownie-t szinte mindenki szereti, persze meg is értem őket. Az alapverziót is könnyű gluténmentesen elkészíteni, hisz nagyon kevés liszt kell bele, azt simán le lehet cserélni. Ezenkívül viszont egy cukor- és zsírbomba. Ha mégis egy hasonló élményre vágysz, akkor próbáld ki ezt a receptet. Igyekeztem olyan hozzávalókat használni, amelyek könnyen beszerezhetőek.

Hozzávalók
  • 100g főtt cékla, hámozva
  • 10g holland kakaópor
  • 25g min 70%-os étcsoki, olvasztva
  • 30g datolya
  • 35g víz
  • Pici só, kiskanál sütőpor
  • Gyömbér (friss vagy por)
  • 50g zabpehely
  • 50-100ml (növényi)tej
Mit miért használok?
  • DatolyaA datolya, habár kalóriában nem szegény, de a hozzáadott cukor nélküli verzió egy természetes, rostban gazdag édesítő. Van már datolyapaszta és szirup is, ezeket is lehet használni.
  • Zabpehely: olcsó, könnyen elérhető liszthelyettesítő, szintén viszonylag magas rosttartalommal.
  • Minimum 70%-os étcsokoládé, minél magasabb a kakaótartalom, annál jobb, mehet a 85%-os is!
  • Gyömbér: nálam a céklához kötelező, szuper kombináció. Nekem most csak por volt itthon, ebből egy mokkáskanál került is bele, de ha van friss, azt használjatok, egy fél cm-es darab elég.
  • És a cékla: a zsír helyett ez adja majd a brownie-állagot, alacsony a kalóriatartalma, jó tömegnövelő. A sütikbe nagyon jó némi zöldséget csempészni, állagot javít, kevés kalóriával nagyobb lesz a mennyiség és növeli a rosttartalmat. Ha valaki nem szereti a céklát, akkor főtt répát vagy cukkinit is tehet bele. Ne riadjunk vissza ettől, a cukkini gyakorlatilag észrevétlen marad a sütikben a semleges íze miatt. A cékla és a répa is alapvetően egy édes zöldség, de főtt édesburgonyát is használhatunk.
Elkészítés:

Először a datolyát a vízzel megmikrózzuk, forrjon fel jól, de ne forrjon el az összes víz. Ez azért kell, hogy megpuhuljon a datolya és krémesíteni lehessen, ha pasztát vagy szirupot használunk, akkor nagyjából 50 g kell abból, a mikrózás elhagyható. Mézzel is édesíthetjük, abból elég 30-40 g, de kóstoljunk. Én a forró datolyás vízben olvasztottam fel az étcsokit. Ha más édesítőt használunk, akkor az étcsokit olvasszuk meg külön.

Aprítógépbe tesszük a főtt céklát az összes hozzávalóval (tejből először csak keveset, mennyisége függ az édesítéstől is) és egyneműre keverjük. Egy viszonylag sűrű, kenhető masszát kell kapnunk.

Mivel nincs benne tojás, kóstolgassuk bátran, ha nem elég édes, tegyünk bele több datolyát vagy más édesítőt, eritrittel is működik, akkor egy picit több tejet tegyünk bele.

Egy kisebb formába öntjük, elegyengetjük, 160 fokon 10-15 perc elég neki. Kapcsoljuk le a sütőt és még hagyjuk benne 10 percig. Akkor jó, ha a teteje viszonylag kemény, belül nem fog kiszáradni a cékla miatt.

Ez egy alaprecept, amit bátran variálhatunk. Gazdagíthatjuk bogyós gyümölcsökkel, a zabpehely egy részét lecserélhetjük darált dióra vagy mandulára (ha az egészet kicseréljük, akkor a szénhidrát tartalma jóval alacsonyabb lesz, de több lesz benne a kalória és a zsír). Meg is szórhatjuk a tetejét magokkal vagy csokicseppel.