9 lépés, hogy végre átállj a tökéletesen egészséges konyhára.
Szerző: Ötvös Edina
Ma már egyre többen felismerik, hogy ha egészségesen szeretnének táplálkozni, akkor bizony elkerülhetetlen, hogy otthon főzzenek. Így ha még nem vagyunk profi szakácsok, akkor itt az ideje, hogy beletanuljunk.
Néhány egyszerű étel elkészítésének megtanulása az öngondoskodás és az önszeretet első lépése lehet, ha azonban még arra is törekszünk, hogy egészséges legyen, akkor bizony a són és a borson kívül jó adag türelemre is szükségünk lesz.
Íme az első 9 lépés ahhoz, hogy tudj kísérletezni és ne add fel még mielőtt belejönnél!
1. A friss a legszuperebb
Mindig használd a legfrissebb és legegészségesebb összetevőket.
2. Mindig a helyi a legjobb
- Keress helyi és szezonális élelmiszereket!
- Látogasd meg a helyi termelői piacot!
3. A bio sokkal jobb!
Tartsd távol a vegyszereket a tányérodtól! Ez jót tesz a szervezetednek és a környezetednek is..
4. A bolti vásárlás
Bio- és helyi termékek nem mindig állnak rendelkezésre, így semmi gond azzal sem, ha a boltban vásárolsz. Csak figyelj arra, hogy a kosaradban több legyen az olyan termék, amin nincs címke. Vagyis több zöldség, gyümölcs és kevesebb legyen a feldolgozott, csomagolt és finomított étel.
5. Fagyasztott vagy konzerv? A fagyasztott élelmiszereket általában frissen szedik, majd gyorsan lefagyasztják, így azok sok tápanyagot megtartalmaznak.A konzervek maradjanak az utolsó választás, tehát a helyes sorrend: 1. friss 2. fagyasztott 3. konzerv.
6. Főzésre szánt idő
Az idő értékes – szóval míg az ételed készül vagyis sül – fő, nyugodtan végezz más feladatokat. Igyekezz a konyhádat, hűtődet úgy felkészíteni, hogy konyhakészek legyenek az alapanyagok. Ezt pár napra előre is megteheted, így néhány napra sikerülhet tehermentesíteni magad.
7. Ne komplikáld túl!
Tartsd meg az ínyenc ételeket különleges alkalmakra! Ha a hétköznapokon 5-6 hozzávalóból készíted az ételeidet, akkor sokkal egyszerűbb lesz az életed.
8. Főzz egyszer egyél belőle kétszer, akár háromszor!
Készíts több ételt, mint amennyi az adott étkezéshez szükséges! A maradékot becsomagolhatod a másnapi munkahelyi étkezéshez, vagy bedobozolva lefagyaszthatod, de 1-1 étel át is alakulhat és lehet belőle más vacsora – gondolj például a főtt rizsre, mennyi minden készülhet belőle.
9. Változatos főzési stílusok
Sokféle egészséges főzés létezik: sütés, grillezés, párolás, gyors forralás, kevés olajon sütés, stb Ne félj cserélgetni a módszereket!
Ha több tanácshoz kaptál kedvet, jelentkezz be Ötvös Edina egészségsherpához: hello@edinaturally.com