Edd magad fiatalosra!

A kollagén egy olyan szó, amelyet manapság mindenhol hallunk – reklámokban, szépségszalonokban, de még az étrend-kiegészítő boltok polcain is olvashatjuk, ergo a csapból is ez folyik. De mi is pontosan a kollagén, és miért olyan fontos?

Szerző: WK

Ez egy alapvető fehérje, amely megőrzi bőrünk feszességét, rugalmasságát, más szóval fiatalon tartja. Sajnos az évek múlásával bőrünk kezdi elveszíteni ezt az értékes fehérjét, amely nemkívánatos ráncok megjelenéséhez és a bőr elvékonyodásához vezet. Ahelyett, hogy drága krémeket és táplálék-kiegészítőket választanál, változtass az étrendeden! – tanácsolja a citymagazine.si.

Csirkehús
Gondolkodtál már azon, hogy miért olyan népszerű a húsleves? Amellett, hogy energiát ad, a csirkehús kollagénben is gazdag, különösen a kötőszövettel rendelkező részei, például a combok és a lábak. Ha legközelebb levest készítesz, ne dobd ki a bőrt és a csontokat: kollagén kincsesbánya!

Hal
A halat mindig is nagyra becsülték számos egészségügyi előnye miatt. Azonban nem csak az omega-3 zsírsavak teszik őket olyan hasznossá. A halkollagén könnyen felszívódik és hasznosul a szervezetben.

Tojásfehérje
A tojásfehérje nagy koncentrációban tartalmaz prolint, a kollagéntermeléshez nélkülözhetetlen aminosavat. Ha legközelebb reggelit készítesz, használj több tojásfehérjét!

Citrusfélék
Biztosan hallottál már arról, hogy a C-vitamin létfontosságú az immunrendszer számára, de tudtad, hogy a kollagéntermeléshez is elengedhetetlen? A citrusfélék, mint a narancs, citrom, lime és grapefruit tele vannak C-vitaminnal, amely serkenti a prokollagén termelődését a szervezetben.

Bogyós gyümölcsök
A szamóca, a málna, az áfonya és a szeder nemcsak ízletes, de tele van antioxidánsokkal és olyan tápanyagokkal, amelyek elősegítik a kollagénszintézist.

Fokhagyma
A fokhagyma intenzív ízéről és illatáról ismert, viszont magas a kéntartalma is. A kén egy ásványi anyag, amely elősegíti a kollagén szintézisét és megakadályozza annak lebomlását. Ha legközelebb finom ételt készítesz, ne spórolj a fokhagymával!

Bab
A bab rendkívül tápláló, és tele van fehérjével, beleértve a lizin aminosavat is, amely elengedhetetlen a kollagéntermeléshez. Adj babot salátákhoz, levesekhez vagy pörköltekhez, hogy még több kollagént termeljen a szervezeted!