Boldog étel! A legjobb fogások téli depresszió ellen

A hideg, téli időszakban könnyű depresszióba esni: a rövid nappalok és a sok stressz – főleg most, a karácsony előtti időszakban a rohanás miatt – megviselhet bennünket. De mit (t)együnk, ha nem javul a hangulatunk?  

Szerző: WK

Jó táplálék a léleknek

Bas Kast bestseller író régóta küzdött depresszióval, és tudni akarta, mely ételek és hogyan befolyásolhatják a hangulatunkat – erről a brigitte.de oldalon beszél bővebben. Vizsgálódásai során megállapította, hogy ha ezt az 5 tippet betartjuk étkezés közben, akkor nem csak a testünknek teszünk jót, hanem a lelkünknek is!

A mediterrán diéta boldoggá tesz
Különböző tanulmányok bizonyítják, hogy a mediterrán diétának valóban hangulatjavító hatása van. Egy ausztrál kutató arra utasított egy csoport depressziós embert, hogy három hónapig tartsák be a mediterrán étrendet. A betegek közel harmadánál szignifikánsan csökkentek a depresszió tünetei a vizsgálati időszak végére.

A mediterrán étrend főként gyümölcsöt és zöldséget, hüvelyeseket, dióféléket, extra szűz olívaolajat, tojást, teljes kiőrlésű termékeket, sok halat és csak kevés húst tartalmaz, de egyes tejtermékek is megengedettek. A fűszerezés inkább friss fűszernövényekkel, mint sóval történik.

Gyulladáscsökkentő fogások
A krónikus gyulladásos folyamatok elősegíthetik a depressziót, mert hatással lehetnek az agy hippokampuszára. Bas Kast ezért azt javasolja, hogy növeljük a különféle gyulladáscsökkentő hatású élelmiszerek fogyasztását. Például ezeket:

Omega-3 zsírsavak: Főként a zsíros halakban, például heringben, lazacban vagy makrélában található meg, ezért hetente többször kell fogyasztani. Ha nem szereted a halat, szedj halolaj kapszulát vagy az algaolajból készült vegán alternatíváját.
Fűszerek: A kurkuma és a sáfrány csökkenti a gyulladást és javítja a hangulatot. Ezek a fűszerek serkentik az új idegsejtek képződését a hippokampuszban – ezt a folyamatot neurogenezisnek nevezik. Ez pedig javítja a stresszel szembeni ellenálló képességünket.
A különféle gyümölcsök és zöldségek gyulladáscsökkentő hatásúak is lehetnek. Ide tartoznak például a bogyók, az alma, a sárgarépa és a paradicsom. De hasonló hatású a zöld- és kamillatea, valamint a teljes kiőrlésű termékekből származó rostok is.

Amit tilos enni: A lista élén olyan élelmiszerek állnak, amelyek úgynevezett telített zsírsavakat tartalmaznak. Ide tartozik a vaj, húskészítmények, a vörös hús és a cukor is.

Hízni karácsonykor? Ugyan! Készülj fel rá már most!

A túl sok alkohol is szerepet játszik

Bas Kast szerint a nők legfeljebb egy pohár, a férfiak legfeljebb két pohár sört vagy bort igyanak meg hetente maximum két-három napon, hogy az egészségügyi kockázatot korlátozzák. Mivel a rák kockázata minden korty alkohollal növekszik, valójában a következő érvényes: minél kevesebb, annál jobb.

Érezd az éhséget
Azok, akik böjtölnek, jobb hangulatról számolnak be, mint akik nem. Úgy tartják, hogy ez a zsírégetésnek köszönhető, ami csak akkor indul be, ha néhány órán át nem eszünk. Ennek az az oka, hogy így gyakrabban termelődnek úgynevezett ketontestek. Ezeknek két előnyük van:

  • gyulladáscsökkentő hatás
  • aktiválják az úgynevezett idegi növekedési faktort, a BDNF-et (Brain-Derived Neurotrophic Factor), ami viszont serkenti az idegsejtek növekedését. A neurogenezis is profitálhat belőle!

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindannyiunknak el kell kezdeni a böjtöt. De Bas Kast úgy gondolja, hogy érdemes naponta legalább egyszer egyértelműen érezni az éhségét, és esetleg egy kicsit elhalasztani az étkezést.

Kérem, élvezze!

Természetesen az evésnek mindig élvezetesnek kell lennie, és rosszat teszünk magunkkal, ha a jövőben csak számolgatjuk a kalóriákat és nem eszünk olyat, amit szeretünk. A családdal vagy barátokkal való közös étkezés társadalmi kötelékeket is kialakít, ami legalább annyira fontos a lelki egészségünk szempontjából, mint maga a táplálkozás. Tehát időnként behunyhatjuk a szemünket, és csak azt ehetjük, amit szeretünk.