Kókusztorta eperrel

Ez a torta  nagyon gyorsan elkészül, csak egy sima piskótát kell hozzá sütni, a krémet kikeverni pedig egészen pontosan 90 másodpercbe telik, ezalatt már meg is kóstoltuk, hogy elég édes-e. És persze a tetejéről elhagyhatatlan a friss, zamatos eper!

Szerző: Kapusi Gerti

Gerti Epres Suti1Ha mázlink van, akkor amíg mi sütünk, a pasink átsétál a szomszéd kertbe és szed egy kis friss epret. Ha csak kicsit van mázlink, akkor elővesszük a hűtőből a piacon vásárolt epreket, kiválogatunk pár szép szemet, és feldíszítjük a tortát!

Hozzávalók a piskótához (18cm-es formához – egyből megjegyezném, hogy ez a mennyiség a 24-es formába is passzol, csak akkor nem vágjuk ketté a piskótát, csak a tetejét kenjük krémmel):

3 tojás

4 ek. cukor

2 ek. liszt

3 ek.

kókuszreszelék

3 dkg vaj olvasztva

A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, de csak az alját. Az oldalát nem kell, mert így szuperül feltapad rá a piskóta, ha úgy tetszik, ezen mászik fel, szép magas lesz. Mosogatási okokból először a tojásfehérjét verjük föl, fokozatosan adagolva hozzá a cukrot. Szép, fényes habot kell kapnunk, nem kell kőkeménynek lennie. Aztán ugyanazzal a robotgéppel felverjük magában a tojássárgájákat, ebből is egy habos állagot csinálunk. Ehhez csorgatjuk hozzá az olvasztott vajat. A sárgáját laza mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjehabhoz, majd belekeverjük a lisztet és a kókuszreszeléket is. Mehet a sütőbe, 25-30 percre. Az első 15 percben ne nyitogassuk a sütőajtót, utána se túl gyakran, de azért egy tűpróbát ellenőrizzünk, mielőtt lezárnánk. Ha kész, nyitott ajtónál hagyjuk kihűlni, majd kettévágjuk.

Hozzávalók a krémhez:

250 gr mascarpone

175 gr görög joghurt

2-3 kk. házi vaníliás cukor vagy 1 zacsi Bourbon vanillincukor

porcukor édességmánia szerint

Ahogy írtam, nem nagy művelet: minden hozzávalót összekeverünk egy tálban egy habverővel, folyamatosan adagolva a porcukrot, kóstolgassuk a krémet. Azért írtam most görög joghurtot, mert ez krémesebb és kevésbé savanyú, szerintem tökéletes egy ilyen krémhez. A tortát betöltjük a krém 2/3-ával, a maradékot pedig elkenjük a torta tetején. A vidéki, provance-i idillnek megfelelően én csak egy kenőkéssel “elhullámoztam” a krém tetejét, csak semmi faxni (úgysincs hozzá eszköz a telken), aztán jöhetnek rá az eperdarabok.

További szuper recepteket találtok a Sütit akarok! blogon, finomságokat pedig a Sütit akarok! desszertétteremben kóstolhattok!