Ma egy többféleképpen felhasználható, mindenmentes fogást hoztam nektek. Se glutén, se tej, se hús. Teljes mértékben növényi eredetű összetevőket tartalmaz.
Szerző: Bertalan Szabina
Kezdjük a hozzávalókkal, utána jön a felhasználás!
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál zsiradék
200g brokkoli
200g cukkini
100g csicseriborsó (főtt vagy konzerves)
20-30g kesudió
3 evőkanál sörèlesztő pelyely
Só, fokhagymapor, római kömény
Elkészítése
A brokkolit rózsáira szedjük, a szárát se dobjuk el, pucoljuk meg és mehet bele az is, a cukkinit feldaraboljuk. Egy lábasban zsiradékon a kockára vágott hagymát megdinszteljük. Majd minden hozzávalót beleteszünk, átkeverjük és feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppenhogy ellepi. Fedő alatt, körülbelül 10-15 perc elég neki. Hagyjuk kihűlni, ha van rá lehetőség. Persze egyből botmixerrel lehet krémesíteni, de a kesunak nem baj, ha áll egy picit. Adjunk hozzá 3 evőkanál sörèlesztő pelyhet (ezt ne sajnáljuk). Ha valaki fogyaszt sajtot, akkor lehet bele azt is reszelni.
Attól függően, hogy mennyi vizet adunk hozzá, ebből készülhet egy krémes, selymes krémleves, de sűrűbb állaggal tökéletes szósz lesz belőle tésztához vagy akár hasselback burgonyához is.
Nézzük mi-mièrt került bele!
A cukkini semleges ízű, alacsony kalóriatartalmú zöldség, tömeget növel. A brokkoli szintén, emellett jó vitamin és ásványianyag forrás. A keresztes virágúak családjába tartozik, goitogén növény, hőkezelés után azonban ez a hatása megszűnik (ezek a növények gátolják a pajzsmirigy jódfelszívó kèpességét). A csicseriborsó fehérje forrás és állagjavító (szintèn krèmesít). A kesudió egészséges zsír és szuper növényi tejszín helyettesítő. Így nem kell bele semmi plusz krèmesítés, tejszín.