Klasszikusok újragondolva – a böjti időszakra is kiváló ételek

Sütőtökös falafel, borsópürével, avagy a klasszikus borsófőzelék, fasírt kombó egészségesebb, vegán, mentes verziója, ami tökéletes a böjti időszakban is. 

Szerző: Bertalan Szabina

Szükségünk lesz hozzá egy kis sült sütőtökre, de aki ezt annyira nem preferálja, más sült zöldséget is lehet használni helyette, cékla esetén én gyömbérrel fűszerezném, sült répa nagyjából mehet a tökhöz hasonlóan. A főzelékeknél a liszttel való sűrítés helyett a pürésítés remek megoldás, így plusz zsiradék sem kell hozzá, egy sokkal könnyebb, de mégis tápláló fogást kapunk így is. Mellé extrának kínálhatunk egy kis reteklevél pesztót, nekem pont volt otthon egy csokor, így felhasználtam azt is.

Hozzávalók a fasírthoz:

Citrom Canva
Fotó: Canva

150 g sült sütőtök (vagy répa, cékla)
10g szezámmag darálva, vagy egy nagy evőkanál tahini
Citromlé
Ízlés szerint só, koriander levél, fokhagyma
Pici sütőpor
Római kömény, fahéj, őrölt szegfűszeg, vagy ezek helyett: kínai fűszerkeverék, vagy pumpkin spice
60 g csicseriborsóliszt (helyette 40-50g darált zabpehely is használható, de érdemes beszerezni)
Egy kiskanál tökmag- vagy olívaolaj

Elkészítése:
Botmixerrel vagy aprítógépben összekeverjük a hozzávalókat, ha darált zabpehelyből készül, akkor először csak 40g-ot tegyünk bele, mert az sokkal több nedvességet felvesz. A végén egy formázható, de kissé ragacsos masszát kell kapnunk, amiből golyót vagy lapos korongokat gyúrjunk és serpenyőben, alacsony lángon oldalankènt 5-5 percig vagy sütőben aranybarnára sütjük.

Fokhagyma Canva
Fotó: Canva

Hozzávalók a borsópüréhez:

300g fagyasztott zöldborsó
Só, fokhagyma, (friss) bazsalikom vagy menta
Szódabikarbóna (a könnyebb emészthetőség miatt)

Elkészítése:

A borsót feltesszük a sóval, a szeletekre vágott fokhagymával és annyi vízzel, ami éppen ellepi, fedő alatt főni. Ha megpuhult a borsó, még egy pár percig magas lángon, fedő nélkül főzzük, hogy a víz nagyrésze elpárologjon, ekkor tegyük bele a (friss) fűszereket. Ha kész, adjuk hozzá a szódabikarbónát és botmixszerrel pürésítsük. Nyugodtan hagyjunk benne egész borsódarabokat, maradhat rusztikus.  A borsóhoz nagyon jól passzol a menta vagy a bazsalikom, érdemes kísérletezni a fűszerezéssel.

TIPP

Ha nyitott vagy az újdonságokra, akkor ajánlom a reteklevél pesztó kipróbálását. Ehhez egy szép csokor hónapos retek leveleit leszedjük, megmossuk és aprítógépben vagy botmixszerrel pici vízzel, egy kiskanál olívaolajjal vagy más ízű olajjal, egy evőkanál hántolt napraforgómaggal, sóval, fokhagymával, citromlével, friss bazsalikommal (elhagyható) mixeljük. Ha fogyasztasz sajtot, akkor érett kecskesajtot reszeljünk bele, ennek a mennyisége ízlés és sajt kérdése, érdemes kóstolgatni, vegán opció esetén pedig 2 evőkanál sörélesztőpelyhet tegyünk még bele.

Nem marad más hátra, mint a tálalás: a pürét a tányéron elrendezzük, erre fektetjük a fasírtokat, meglocsoljuk a pesztóval vagy mellé tesszük, megszórhatjuk még egy kis maggal is, pl len-, szezámmag, kerülhet rá egy kis tahini is.