Fehér csokis-citromos zabgolyó

Könnyedén összedobható édesség, amit akár napokkal korábban is elkészíthetünk, ha vendégeket várunk, vagy ha le szeretnénk gyártani előre a heti édesség adagunkat. Egyszerre savanykás és édes, puha és harapós. Az én világnézetemben még diétás édességnek is beillik, akár a böjti időszakban is jól jöhet! Közeledik a hétvége, már most készülj rá ezzel a finomsággal!

Szerző: Kapusi Gerti

Gluténmentes étrendhez használjunk gluténmentes zabpelyhet.  A fehércsokit ki lehet belőle hagyni, ha valaki nagyon durván készül a bikiniszezonra, de azt azért vegyük észre – hogy gimnáziumi fizika tanáromat idézzem, mindig ezt mondta Géza bá: Vegyük észre! -, hogy 35 darabban lakozik az a bűnös 5 dkg fehércsoki.

Édesíteni pedig mással is lehet, nem csak cukorral, ezt biztos minden fitness-wellness életmódos kollegina tudja.

Ez is érdekelhet: Szivecskés süti nem csak Valentin-napra! 

Én azért imádom ezt a golyót, mert könnyű, egyszerű elkészíteni, és azért ezt a 35 darabot csak nem egy nap alatt faljuk be!

Kapusi Gerti, a Sütit akarok! blog szerzője és az azonos nevű sütibolt alapítója

 

ZabgolyoHozzávalók a citromos zabgolyókhoz (kb. 35 db lesz):

3 dkg vaj

5 dkg cukor

1/2 dl citromlé

fél citrom héja

1 tojás

25 dkg darált zabkeksz (lehet fele-fele darált keksz és őrölt zabpehely)

5 dkg fehér csokoládé felolvasztva

5 dkg puha vaj

5 dkg fehér csoki vagy kókuszreszelék a hempergetéshez

A golyókhoz – kókuszgolyó-szerűen – a darált kekszet fogjuk összegyúrni a lágy anyagokkal, majd behűtjük, hogy megszilárduljanak.

 

  1. Az összegyúráshoz citromkrémet főzünk. Ehhez gőz fölött megolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a cukrot, a citromlevet és a citrom héját. Legvégül adjuk hozzá az egész tojást. A krémet folyamatosan kevergetni kell habverővel, hogy szép selymes legyen, és ne maradjanak benne csomók. Figyeljünk, hogy a tojásból ne legyen rántotta, ehhez az kell, hogy a tál ne érjen bele a vízbe. Ha készen van, félretesszük hűlni. (Akár előző nap is megcsinálhatjuk.)
  2. A kekszet ledaráljuk, majd hozzáadjuk az olvasztott fehércsokoládét és a puha vajat. Lassan adagoljuk hozzá a citromkrémet, figyelve, hogy mennyit vesz fel a massza. Mindenki ízlés szerint adhat még hozzá porcukrot, ha nem találná elég édesnek.
  3. A masszából golyókat formázunk, amiket meghempergetünk a fehér csokiforgácsban vagy kókuszreszelékben, majd fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Azt nem mondom, hogy a golyók gyúrása olyan nagyon kemény fizikai megpróbáltatás lenne, hogy akár edzésnek is beillik, de komolyan hiszem, hogy pár ilyen golyóba nem halunk bele.