Ha unod a húsos ételeket, érdemes kipróbálni ezt a receptet. Ma egy vegán, gluténmentes vacsora ötletet mutatok nektek, a buddha tálat. Ha nincs otthon valamelyik összetevő, nyugodtan lecserélhetitek. Mindössze 20 perc alatt elkészül.
Szerző: Bertalan Szabina
Mitől jó egy buddha tál?
Tartalmazzon jó minőségű szénhidrátot, fehérjét és zsírt, izgalmas ízeket, különböző textúrákat. Ebben minden benne van. Szénhidrát: quinoa és csicseriborsó, ezek növényi fehérjékben is gazdagok. Helyettük köles vagy hajdina, bab vagy lencse is használható. Az avokádó és a szezámmag (van bennük is fehérje) jó minőségű zsírok. A növényi fehérjékről tudni kell, hogy önmagukban nem teljes értékűek, komplettálni, azaz kombinálni kell őket, tehát egy étkezésen belül legyen belőlük többféle.
A zeller roppanós, az avokádó és a hummusz krèmes, a mangó picit édes.
A mangó és a sült/savanyított zöldség is teljesen opcionális. Én szeretem kombinálni az édest a sóssal: a fűszeres mangó nagyon jól passzol a sós ételekhez, érdemes kipróbálni. De egy savanykásabb almát is el tudok képzelni ehhez a kombinációhoz, gondoljunk csak az almás zellersalátára.
Hozzávalók két kisebb adaghoz:
80g quinoa
200g csicseriborsó
1 közepes sárgarépa
1 közepes fehér répa
Citromlé
Pici csipet szódabikarbóna
Só
Bors
Koriander levél vagy por
Egy evőkanál szezámmag vagy tahini
Római kömény
Egy evőkanál extra szűz olívaolaj
1 zellerszár, ha van levele, azt se dobjuk ki
Mangó
Sült vagy savanyított hagyma vagy bármilyen sült zöldség
Elkészítése:
Először tegyük fel a quinoát másfélszeres mennyiségű vízben, pici sóval, fedő alatt főni, kb. 12-14 perc kell neki. Közben elkészítjük a hummuszt. Ehhez, ha szezámmagot használunk, akkor daráljuk meg (minèl krèmesebb lesz, annál jobb), 100g csicseriborsót, egy kanál levével, egy kiskanál citromlével, sóval, az olívaolajjal, pici római köménnyel, egy csipet szódabikarbónával, korianderrel krémesre keverjük. Kóstoljuk a végén, ha még szükséges, ízesítsünk rajta.
A répákat reszeljük le, citromlével, sóval, római köménnyel ízesítsük.
Ezután már csak az összeállítás marad. Rendezzük el egy tálkában a quinoa felét, a reszelt répa felét, 50g csicseriborsót, avokádót, mangót, a feldarabolt zellert és ha van, akkor egy kis sült/savanyított zöldséget. Locsoljuk meg citromlével, korianderrel, pici sót tegyünk rá, majd adjuk hozzá a hummuszt és jó alaposan keverjük össze.
A szódabikarbóna a könnyebb emészthetőség miatt kerül bele, elhagyható, ha valakinèl nem okoznak problémát a hüvelyesek