Lepd meg a párod Valentin-napi szívörvény sütivel!

Ez egy nagyon finom, puha, mandulás süti lesz, de az izgalmak itt nem érnek véget! Az igazi meglepetés akkor jön, amikor felvágjuk a sütit! Kívülről pedig addig megyünk el a díszítésben, amit még a mi (és a megajándékozottunk) gyomra elbír a giccsskálán.

Szerző: Kapusi Gerti

Azt nem mondom, hogy ez lesz a leggyorsabb, utolsó pillanatban is összedobható Valentin-napi ajándék, de megéri rászánni az időt!

Kapusi Gerti, Sütit akarok! 

A süti belsejéből előbukkanó szivecske piskótáját a legjobb előző nap megsütni és szépen kihűteni. Aztán kiszúrjuk a szivecskéket belőle, bekeverjük a világos piskótatésztát, megsütjük a szívalagutas sütit, és ha az is kihűlt jöhet a mázazás és díszítés. De kezdők is bátran nekiállhatnak, mert a tészták bekeverése tényleg gyerekjáték, és a krémsajtdíszítésre se mondanám, hogy különösebb kézügyességet igényel. Szóval kössük föl a piros kötényünket, kapcsoljunk valami romantikus zenét és sütésre fel!

Hozzávalók

(egy normál gyümölcskenyérformához)

A piros piskótához:

60 g vaj

3 db tojás

150 g kristálycukor

125 g liszt

1 púpos evőkanál kakópor

piros ételfesték – por vagy gél

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk a robotgéppel. A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgájákat. A vajas masszához adjuk a lisztet és a kakóport (ez azért kell, hogy tényleg mély piros legyen és ne rózsaszín a piksótánk), majd belekeverjük az ételfestéket. Spatulával beleforgatjuk a tojáshabot, majd sütőpapírral bélelt formába tesszük a tésztát. 170 fokon, kb. 30 percig sütjük. Tűpróbával lehet ellenőrizni, hogy átsült-e a közepe. Ugyanazt a formát használjuk mindkét piskótához, mert így ugyanolyan hosszú szivecskéink lesznek, mint a kész süti.

A világos piskótához:

175 g vaj

3 db tojás

1 zacskó vaníliás cukor

175 g kristálycukor

1 ek. mandulaaroma (színtelen)

3 evőkanál tej

80 g darált mandula vagy mandulaliszt

140 g liszt

fél zacskó sütőpor

Ehhez a mandulás tésztához először kihabosítjuk a vajat a cukorral, vaníliás cukorral. Majd hozzáadjuk az egész tojásokat egyesével, és jöhet a mandulaaroma is. Belekeverjük a mandulalisztet és a többi száraz hozzávalót. Ha nagyon sűrűnek érezzük, pár evőkanál tejjel lehet lazítani.

Összeállítás

A piros piskótát 4-5 cm széles szeletekre vágjuk, majd a közepükből kiszúrunk sziveket. (A maradék piskótát daráljuk le és csináljunk belőle cake popot) Ha vékonyabb szeletekre vágnánk, akkor túl sok kis szívünk lenne és nehéz lenne a világos tésztába illeszteni úgy, hogy ne csorogjon közéjük a világos tészta.

A formát ismét kibéleljük sütőpapírral, és belekenjük a világos tészta felét. A sziveket egymás mellé állítjuk, ügyesen összefogjuk őket és a fehér masszába állítjuk a szívsort. Befedjük a maradék fehér masszával és mehet is a sütőbe. 170 fokon sütjük, ugyanúgy kb. 30 percig. Ha tűpróbázunk, akkor a süti szélén, oldalán, hiszen belül a szivek biztosan megsültek már!

Díszítés előtt hagyjuk kihűlni. Kenhetjük csak a süti tetejét is a krémmel, de beboríthatjuk az oldalát is. Ha színezni szeretnénk a krémet, akkor gélfestéket javaslok. Engedjük szabadjára a rózsaszín-piros-pink fantáziánkat!

200 gramm krémsajtot vagy mascarponét kikeverünk 100 gramm puha vajjal, majd porcukrot adagolunk hozzá. Kóstolgassuk – legjobb rész 😀 -, ízlés szerint édesítjük.

Ha márványos díszítést szeretnénk, akkor háromfele szedjük a krémet és színezzük: fehér, halvány rózsaszín, pink. Ezekből kis kupacokat teszünk a süti tetejére majd egy kenőkéssel vagy kiskanállal összemárványozzuk őket! Szórhatunk még rá cukorkákat, hogy fokozzuk a hatást!

Mindenkinek csodás, sütiillatú Valentin-napot kívánok!