Tanulj meg egészségesen és élvezettel főzni! 2. rész

Szerző: Ötvös Edina

Nemrég Ötvös Edina egészségsherpa már adott 9 ötletes tanácsot arra, hogy kezdj bele az őszi életmódváltásba. További 7 tippel segítünk az átállásban! 

Névtelen Terv (8)

Így folytasd az életmódváltást:

1. Sokféle ízesítés, változatos fűszerek használata

Használj különböző mártásokat, izgalmas fűszereket és különleges gyógynövényeket a különböző ételekhez.  Bátoríts mindenkit az asztalnál, hogy a saját ízléséhez igazítsa a fűszerezést.

2.  Kísérletezés Nézd meg bevásárláskor mások kosarát, hogy inspirálódj! !Próbálj ki új recepteket, és fedezz fel új főzési módszereket.Válassz olyan gyümölcsöt vagy zöldséget, amelyet még soha nem ettél!

3. Ha hibázol, az is rendben van. A tökéletesség helyett a fejlődésre összpontosíts! Legyél nyitott arra, hogy tanulj a konyhai „balesetekből”!

4. Kérj segítséget másoktól! A másokkal való főzés kapcsolatokat teremt és ösztönöz akár egészséges szokások kialakítására is.

5. Ne egyél olyan ételt , amelyet nem szeretsz. Válassz ételeket, az intuíciód alapján, merj kísérletezni. De ugyanakkor maradj hű azokhoz az ételekhez, amelyek a legjobban megfelelnek szervezeted egyedi szükségleteinek.

5. Tanuld meg, hogyan szeretsz enni!

Szívesen eszel egyedül vagy inkább másokkal? Kerülöd a helyes étkezést, amikor keveset alszol? Szeretsz korán vacsorázni?  Ismerd meg, hogyan élvezed leginkább az étkezést!

6. Ismerd meg, hogy kiknek főzöl!

A férfiak, a nők és a gyerekek különböző ételeket szeretnek – ezért fontos tudnod, hogy kinek, mit és hogyan főzz. Egy azonban biztos, a Téged körülvevő emberek szeretik, ha főzöl nekik – ez az SZ(eretet) -vitamin!

7. Felejtsd el az önkritikát!

Ne essen abba a csapdába, hogy rámutasson a főzés hibáidra: engedd meg az embereknek, hogy megköszönjék, amiket készítettél, és tippeket kérjenek vagy akár adjanak Neked.

+1

Ha megtanultál egészségesebben és élvezettel főzni, akkor jöhet a haladóbb szint: mikor eszel, mennyit eszel. Ezek mind-mind hatással vannak arra, hogyan is hasznosul az étel, amelyet elfogyasztasz! Azt azonban ne felejtsük el, hogy ezek a „másodlagos ételeink”, vagyis ami a tányérra kerül. Ahhoz, hogy jól és egészségesnek érezzük magunkat, az „elsődleges tányérunkat” se hanyagoljuk el, mert ha az rendben van, akkor sokkal egyszerűbb a dolgunk, hogy mit együnk. Elsődleges tányéron a bennünket körülvevő világot értem: családi életünk, munkánk, otthoni környezetünk és még sorolhatnám azokat a tényezőket amelyek meghatározzák a jóllétünket. Vigyázzunk mindkettőre, mert hatással vannak egymásra.

A témához kapcsolódó fontos cikkeink:

Egészségesebben és élvezettel szeretnél főzni? 1. rész