Szerző: WK
Marékszámra szedett vitaminkészítmények helyett étkezz tudatosabban és válaszd azokat az alapanyagokat, amik segítségedre lesznek a tavaszi felkészülésben.
Immunrendszerünk működésének 90%-áért a bélrendszerünk felelős és azok az ételek és tápanyagok, amelyeket nap mint nap fogyasztunk. Fontos, hogy tudatos döntések eredménye legyen, mi kerül bevásárláskor a kosarunkba és később a családi asztalra.
Régi-új barátaink, a fitonutriensek
Kevés szó esik a fitonutreinsekről, pedig nagyon fontos szerepet töltenek be az egészség megőrzésében és a gyakori civilizációs betegségek (daganat, szív-és érrendszeri betegségek, krónikus gyulladások, cukorbetegség), korai demencia megelőzésében, de még az öregedés lassításában is. Legkiemelkedőbb hatásuk a szabadgyökkötő képesség, ezért gyakran emlegetjük őket összefoglalóan antioxidánsként.
A természetes nemcsak hatékony, de biztonságos is!
Minél frissebb, szezonális egy nyersanyag, minél kevesebb élelmiszerkilométer van a termény szállítólevelében, annál magasabb benne minden egészségvédő makro- és mikrotápanyag. Nincs az az étrendkiegészítő és patikában kapható vitamin, ami felveheti a versenyt a frissen szedett gyümölccsel és zöldséggel.
A fitonutriens koncentráció a terményen belül is változhat: a héjban és közvetlenül alatta magasabb, ezért érdemes alapos mosás után a bio, vagy ökológiai gazdálkodásból származó terményt megpucolás nélkül fogyasztani.
Az egyes fitonutriensek fokozzák egymás hatását. Így a változatos étkezés, a többféle színű nyersanyag kombinálása, egy színes saláta vagy egy többféle gyümölcsökből vegyesen készült préslé és smoothie nemcsak ínycsiklandó, de egészséges is.
Fitonutriens bevásárlólista
Ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket keresd ezidőtájt a piacon és a boltokban, ha szívesen leszámolnál a tavaszi fáradsággal: fejes saláta és egyéb salátafélék (mizuna, mibuna, cukorsüveg saláta, csalán rukkola, madárbegy saláta, jégsaláta), mángold, spenót, sóska, pak choi, hónapos retek, jégcsap retek, medvehagyma, újhagyma, spárga (zöld, fehér, lila), brokkoli, karfiol, karalábé, cukkini, édeskömény, új fejes káposzta, kelkáposzta, lilakáposzta, újburgonya, batáta, zöldborsó, cékla, csicsóka, paszternák, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó és a mindig fellelhető száraz hüvelyesek
eper, rebarbara, cseresznye, alma, körte és az egész évben jól tárolható olajos magvakat (dió, mandula, mogyoró, tökmag, napraforgómag) is ide sorolnánk, valamint a tavalyról eltett aszalványok is még jó alternatívák a nyári gyümölcs-özön előtt.
Mit tegyünk, ha épp nincs szezonja?
Tavasz elején is sok még a szupermarketek polcain az import gyümölcs és zöldség és a nyárihoz képest – érthető okok miatt – jóval szűkösebb a paletta. Ilyenkor bátran forduljunk a gyümölcskészítmények felé. A jó gyümölcspréslé remek fitonutriens-forrás!