„Rizsvíz-infúzió” – hidratál, ellát tápanyaggal, kitölt, feszesít

Szerző: WK

Az ázsiai nők, főleg a japán nők csodaszere a rizsvíz, amit inni is lehet, arcra is lehet permetezni, sőt, rizsvizes krémeket is használnak. A rizsvízben lévő keményítő alkalmas ránckezelésre, rövid távon kitölti a ráncokat. A hajad csillogni fog, a bőröd hidratált lesz.

Mi a hatásmechanizmusa?

„A rizsnek magas a keményítő tartalma. A kozmetikában gyakran alkalmaznak magas keményítő tartalmú összetevőket sebgyógyításra, ránckezelésre.  A tápióka vagy a jamgyökér hasonlóan működik a rizshez. Az ismert német cégek közül a Biodroga Mikrolift lapmaszkja például tartalmaz tápióka kivonatot– magyarázza Csernai Judit, a Biodroga magyarországi forgalmazójának szakmai vezetője. „A keményítő egyfajta cukor. A keményítő tulajdonsága, hogy volument csinál, sűrűsít (akár az ételben, amit keményítőporral besűrítünk egy főzeléket vagy levest). Kitölt, mint egy „purhab”. Ugyanakkor a rizsben lévő cukor is növeli a hidratáltságot, ha csak rövidebb időre is. (És a cukornak is van sebgyógyító hatása. A régiek gyakran cukrot szórtak a sebre.) Az eredetileg Közép- és Dél-Amerikában honos tápióka is ugyanolyan kalóriaforrás mint a rizs, a kukorika vagy a cukorrépa és a gyökérzöldségek. A bennszülöttek tápiókából pépet készítenek, és azt teszik a sérülésre. (A kozmetikában egy csomó cukor-komplex létezik, pl a Fucogel ami biosaccharid gum-1 néven található egy termék összetevői között.)”

Fontos, hogy ökológiai gazdálkodásból származó, bio minősítésű rizst használjunk, mert a legtöbb rizs jellemzően alapvetően szennyezett. Fogyasztásánál – még ezen felül is – mindenkor ajánlják az áztatást és átmosást. Pici gyermekeknek azonban nem javasolt.

Így készíts a rizsvizet házilag:

A rizs lehet fehér rizs, jázmin rizs, de barna rizs is (azt kicsit tovább kell főzni).

  1. Végy egy edényt, abba önts 1 liter vizet, forrald fel és mikor forr, tégy bele 1 evőkanál rizst. (Ez az arány növelhető, elkészíthető 2 liter vízzel és 2 evőkanál rizzsel, és így tovább.)
  2. Főzd kb. 6-7 percig.
  3. Szűrd le egy szűrővel vagy szitával.
  4. Csak a vizet használd fel, a rizsre nem lesz szükséged.
  5. Hűtsd le, de akár langyosan is iható már.

Kúra szerűen lehet végezni a rizsvíz ivást, újra és újra ismételve.