Napi 1 gránátalma az orvost távol tartja?
Szerző: WK
Ha volna fiatalság forrása, gránátalmalé bugyogna fel belőle. A több száz magot rejtő érzéki vörös gyümölcs telis-tele van a szabad gyökök elleni antioxidánssal, amely megszépít és csuda egészséges.
A gránátalma bőrtisztító hatású, erősíti a hajat, és támogatja a sejtanyagcserét. A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (például antociánt és kvercetint) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kalciumban gazdag, gyulladáscsökkentő csodagyümölcs.
Előfordul Nyugat- és Közép-Ázsiában és a Földközi-tenger térségében. A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban már évezredek óta használják.
Túl ritkán választod, mert macerás megpucolni. Valóban? Ha így próbálod, nem tocsog gránátalmavérben a konyha: Vágd félbe a gránátalmát – keresztben, nem hosszában – engedj vizet egy tálba, nyomd víz alá a gyümölcs-feleket és a tálban fejtsd ki a magokat. Nem csöpög, nem fröccsen!
De nemcsak frissen ehetjük a gyümölcsöt mint őszi vitaminbombát! A magok olaja kipréselhető. A gránátalmamag-olaj (Punica granatum) magas koncentrációban tartalmaz háromszorosan telítetlen punicinsavat, flavonoidot, polifenoltenolt és fitoösztrogént.