Régóta ismert, hogy a cukor javítja a hangulatunkat és gyorsan ellát bennünket energiával. Szinte mindenhol jelen van – kávéban, édességekben, italokban és még olyan ételekben is, amelyekre talán nem is gondolsz. De tudtad, hogy a túlzott cukorfogyasztás súlyosan károsíthatja a bőrödet?
Szerző: WK
A cukor nemcsak a tested ellensége, hanem a bőrödé is. És nem csak a benne lévő kalóriák miatt, hanem a glikációnak nevezett folyamat miatt is.
A glikáció a bőr csendes ellensége. Ha túl sok cukor kerül a szervezetbe, az elindít egy folyamatot, amelyben a cukrok olyan fehérjékhez kötődnek, mint a kollagén és az elasztin. Ezek elengedhetetlenek a bőr feszessége és rugalmassága szempontjából. Idővel ez a folyamat erős, nem működő vegyületeket hoz létre, amelyek gyengítik a bőr szerkezetét, ez rugalmasságának elvesztéséhez, ezáltal ráncokhoz vezet – írja a citymagazine.si.
A cukor hatása a bőrre
Amikor a cukor a kollagénhez és az elasztinhoz kötődik, megváltoztatja azokat, ezáltal elvesztik funkciójukat. A kollagénrostok törékennyé válnak, az elasztin pedig elveszíti rugalmasságát. Ennek eredményeként a bőr kevésbé lesz rugalmas és feszessé válik.
Hogyan lehet megelőzni a glikációt?
Először is fontos csökkenteni a cukorfogyasztást az étrendben. Az édességek és a feldolgozott élelmiszerek helyett válassz természetes édesítőszereket és friss gyümölcsöket. Növeld az antioxidánsok bevitelét, amelyek küzdenek a szabad gyökök ellen, és segítik a bőr védelmét. Az antioxidánsok a bogyókban, a sötétzöld zöldségekben és a diófélékben találhatóak.
Az étrend mellett a megfelelő bőrápolás is elengedhetetlen. Vannak olyan termékek a piacon, amelyeket kifejezetten a glikáció leküzdésére terveztek: például magas koncentrációban tartalmaznak Q10 koenzimet és a glycostop összetevőt. Ez a szérum gátolja a glikációs folyamatot, védi a kollagénrostokat és csökkenti a ráncok megjelenését. Ennek a technológiának köszönhetően a bőr megőrizheti rugalmasságát és fiatalos megjelenését.