Amikor fogyni szeretnénk az az első, hogy csökkentjük az elfogyasztott szénhidrát mennyiségét. Egy új kutatás azonban azt találta, hogy bizonyos alacsony szénhidráttartalmú étrendek nem vezethetnek fogyáshoz, sőt, hosszabb távon nagyobb súlyfelesleget produkálhatnak.
Szerző: WK
A JAMA Network Open-ben megjelent kutatásban több mint 67 000 ember adatait vizsgálták meg, akik három különálló tanulmányban vettek részt. A 65 év alatti, egészséges, krónikus betegségtől mentes alanyok 4 évente jelentették a fogyás mértékét és az étrendet.
Öt különböző alacsony szénhidráttartalmú diétát követtek a vizsgált emberek, amelyek mindegyike a napi kalóriabevitel 38-40%-ára csökkentette a szénhidrátokat.
- általános, alacsony szénhidráttartalmú
- elsősorban állati fehérjét és zsírt tartalmazó
- növényi eredetű fehérjékre és zsírokra összpontosító
- kevesebb finomított szénhidrátot, viszont több növényi fehérjét és egészséges zsírokat, például olívaolajat tartalmazó
- egészségtelen étkezési tervet, amely egészségtelen zsírokat, több állati fehérjét és finomított gabonát tartalmaz.
A növényi alapú a nyerő
A kutatók azt találták, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, amelyek az egészséges növényi alapú élelmiszerekből származó jó minőségű makrotápanyagokban bővelkednek, kisebb súlygyarapodással járnak, míg az alacsony szénhidráttartalmú étrendek, amelyek az állati eredetű fehérjéket és zsírokat vagy a finomított szénhidrátokat helyezik előtérbe, jobban hizlalnak. Kortól, nemtől és fizikai aktivitástól függetlenül.
Vagyis, azok, akik húsalapú, alacsony szénhidráttartalmú étrendet követtek, idővel többet híztak, mint azok, akiknek növényi alapú volt a táplálkozása
– Noha az alacsony szénhidráttartalomnak nincs egységes definíciója, általában az olyan étrendet tekintik annak, amely korlátozza a szénhidrátban gazdag élelmiszerek, például a gabonafélék, a gyümölcsök és a keményítőtartalmú zöldségek – egyebek mellett a burgonya – fogyasztását – mondja Melissa Prest szóvivő, a Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia tagja.
De például a keto diéta jelentősen csökkenti a szénhidrátbevitelt, ennek ellenére nem a leghatékonyabb.
– Bár a telített zsírok, a só és az ultra-feldolgozott húsok, például a szalonna alacsony szénhidráttartalmú ételeknek számítanak, de összefüggésbe hozhatóak a gyulladások és a rák fokozott kockázatával, valamint a szívbetegségek kialakulásával – mondja Prest. – Ha megfelelően szeretnénk táplálkozni, akkor a tányérunkra sovány húsok, diófélék vagy magvak, valamint az alacsonyabb szénhidráttartalmú zöldségek, például a karfiol, a káposzta, a leveles zöldségek és a brokkoli kerül.
Mennyi az annyi?
– Például egy 2000 kalóriás étrend esetén az összes bevitt kalória 45%-át teszi ki a szénhidrátok, ami kb. 900-1300 kalóriát vagy 225-325 gramm szénhidrátot jelent. Ha ennek megfelelően táplálkozunk, a szervezetünk hozzájuthat az egészség megőrzéséhez szükséges tápanyagokhoz – erről már Toby Amidor táplálkozási szakértő beszélt. – Fontos látni, hogy az alacsony szénhidráttartalmú diéták is tartalmazhatnak szénhidrátot, de nem mindegy, hogy milyet! Ráadásul betegség – például diabétesz, vese-, máj-, epehólyag- és/vagy hasnyálmirigy-problémák – esetén nem is hagyhatóak el a szénhidrátok. Meg kell bizonyosodj arról, hogy az új étrenddel is megkapja a szervezeted a szükséges tápanyagokat.